Home office aneb jak přežít práci z domova

Je opravdu home office dobrý sluha a zlý pán, jak se říká? Lákadel, jak se vyhnout práci je hromada a obzvláště když se nikdo nedívá, je touha ještě větší. Podívejte se proto na naše JC tipy, jak udržet efektivitu práce na maximální úrovni.

Pro spoustu lidí je práce z domova novinka. Je proto důležité si v hlavě přenastavit prostředí, ve kterém se zrovna nacházíte a zavést tak nové návyky.

Jak tedy naplánovat, abychom se vyhnuli prokrastinaci a nevyšli “ze cviku”?

1) Sebedisciplína

Pevná vůle je základ každého správného Craftsmena, proto je důležité uspořádat si pracovní den a nezapomenout i na krátké pauzy (osobní věci je nutné řešit výhradně v těchto intervalech). Nedostatek disciplíny se pak projeví časem jak v práci, tak i v produktivitě.

2) Naplánujte si pracovní rozvrh

Využijte možnost flexibility práce, kdy ušetřený čas, který strávíme cestou do práce můžeme využít delším ležením v posteli nebo začít pracovní den dříve a pečlivě se připravit na schůzky. Pokud se práce prodlouží vzhledem k meetingům ostatních kolegů, lze i díky této časové kapse optimalizovat tempo.

3) Uzpůsobte si pracovní prostředí

Pracovním prostředím se nemyslí pouze stůl, ale i vše kolem něj. Najděte ideální místo v domě/bytě a uzpůsobte si ho podle sebe. Odstraňte všechny předměty a věci, které by vás mohli odvézt od soustředění a připravte si naopak věci, které byste normálně v práci potřebovali. Například i několik pokojových rostlin přidá na vašem výkonu a sníží stres. Podle jedné studie může dokonce i několik rostlin zvýšit produktivitu až o 15%! I tento malý efekt má velký vliv na to, jak se bude vaše práce vyvíjet.

4) Udělejte si pohodlí

Stejně jako u nás v kancelářích není nikde dáno, že se má pracovat pouze u stolu. Je čistě na vás, zda si zvolíte gauč, židli, křeslo, 2 nebo 8 polštářů. J Zkuste si doma zkrátka najít polohu, která vám nejvíce vyhovuje, popřípadě zainvestujte do opravdu kvalitní pracovní židle.

5) Dodržujte pracovní dobu

Práce, kde je stanovená pracovní doba nám každý den pomáhá tvořit určitou strukturu celého dne. Když se váš mozek nachází v pracovní době, automaticky přejdete do “pracovního režimu”. Pomůže vám k tomu například i nastavení alarmů na svým telefonu. Definujte si přestávky stejně jako kdybyste se nacházeli v kanceláři.

6) Udržujte komunikaci s kolegy

Pokud je to jen trošku možné, zkuste si místo psaní udělat raději video – konferenci pro udržení sociálního kontaktu. Kolikrát i řešení nějakého společného tasku s kolegy vám může dobít po psychické stránce baterky.

7) Používejte aplikace

Jeden z nástrojů, který jsme si v JC oblíbili je Trello. Ideální aplikace, pokud si potřebujete přehledně zorganizovat to-do-list a své projekty. Microsoft Teams je zase ideální pro video – konference nejen s kolegy, ale i s klienty (screen sharing je samozřejmostí). A pokud vám nebude stačit alarm na mobilu, nastavte si time management pomocí Tomato Timer.

Pokud se vám podaří dodržovat výše zmíněná pravidla a dostat je pod kůži ve formě denní rutiny, pak určitě s prací z domova mít problém nebudete. Vše je jen na vás a jak dokáže dodržovat zmíněných 7 pravidel.

A co Vám ještě pomáhá, abyste zvládali práci z domova?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed